Denne pakken er for deg som ikke har gått på vgs. eller ønsker å bytte til yrkesfaglig linje ved å ta videregående gjennom nettstudier. Målgruppen er elever i videregående alder som i tillegg ønsker/har mulighet til å kombinere studier med arbeid innen helse- og oppvekstfag.
Om pakken
Pakken inkluderer både fellesfag og programfag på vg1 innen helse- og oppvekst. Vi underviser etter den offentlige læreplanen, men utdanningsforløpet er etter privatistordningen. Dette innebærer at man må avlegge eksamen i hvert fag.
Fag inkludert i pakken:
- Engelsk vg1
- Matematikk 1P-Y for helse- og oppvekstfag / Matematikk 1T
- Natufag vg1 for helse- og oppvekstfag inkl. labkurs
- Helsefremmende arbeid vg1
- Yrkesliv i helse- og oppvekstfaget
- Kroppsøving
Hele forløpet kan gjennomføres over to semestre, men du har tilgang til kurset i 18 måneder. Vi er behjelpelige med å strukturere utdanningsforløpet ved å foreslå en eksamensplan for deg. Du vil bli kontaktet for å bestemme endelig innhold/fag.
Hvem er dette kurset for?
Kompetanse i Helse- og oppvekstfag er etterspurt i arbeidslivet og gir mange muligheter for en trygg og spennende jobb i en bransje i vekst.
Med fullført Helse- og oppvekstfag vg1 kan du gå videre til vg2 Barne- og ungdomsarbeider, vg2 Helsefagarbeider eller vg2 Helseservicefag og deretter avsluttende vg3. På vg3 velger du utdanning som gir grunnlag for autorisasjon som Apotektekniker, Helsesekretær eller Tannhelsesekretær.
Hva lærer du?
Helse- og oppvekstfag vg1 skal bidra til at samfunnet har tilstrekkelig kompetanse i helse- og oppvekstsektoren. Programfagene skal bidra til at aktiviteter som fremmer mestring, utvikling og helse, blir tatt i bruk i yrkesutøvelsen. Programfagene skal videre bidra til å utvikle praktiske ferdigheter, evne og vilje til kontinuerlig kvalitetsforbedring og bevissthet rundt profesjonelt arbeid og service. Fagene skal gi grunnlag for helsefremmende arbeid med mennesker i ulike livssituasjoner i et samfunn i endring.
Kjernelementer
- Helse og livsstil
- Omsorg, relasjoner og tverrfaglig samarbeid
- Etikk og teknologi
Det er tre programfag på vg1 helse- og oppvekstfag:
- Kommunikasjon og samhandling
- Helsefremmende arbeid
- Yrkesliv i helse- og oppvekstfaget
Fellesfag inkludert i pakken:
- Matematikk 1P-Y
- Engelsk
- Naturfag
- Kroppsøving
Matematikk 1-PY er et sentralt fag for å kunne forstå og beskrive forhold og sammenhenger i samfunnet gjennom matematisk modellering. Faget skal bidra til at en utvikler et presist språk for kritisk tenkning og matematiske problemløsingsstrategier.
Engelsk handler om språk- og kommunikasjonsutvikling, og skal bidra til danning og identitetsutvikling. Faget skal bidra til å utvikle interkulturell forståelse, økt forståelse av allsidigheten i det engelske språket og av betydningen av å bruke et situasjonstilpasset språk. Det å lære engelsk har stor betydning for deg som er i utdanning, i arbeidslivet og i samhandling med mennesker fra hele verden.
Naturfag er et sentralt fag for å beskrive og forstå hvordan vår fysiske verden er bygget opp. Faget skal bidra til et faglig grunnlag for å verne om naturressurser, bevare biologisk mangfold og bidra til en bærekraftig utvikling. Naturfag skal også bidra til at en utvikler kompetanse til å ivareta egen og andres helse. Kunnskap om samspillet mellom natur, individ, teknologi og samfunn kan fremme evnen til kritisk tenkning og bidra til bevisste valg i hverdagen.
Kroppsøving er et sentralt fag for å stimulere til livslang bevegelsesglede og til at en driver fysisk aktiv livsstil ut fra egne forutsetninger. Faget skal bidra til utvikling av kompetanse om trening, livsstil og helse, og at en erfarer hva egen innsats betyr for å oppnå mål. Innsatsen er derfor en del av kompetansen i kroppsøving. Faget skal motivere en til å holde ved like en fysisk aktiv og helsefremmende livsstil etter avsluttet skolegang og i framtidig arbeidsliv.
Forkunnskaper
For elever under 18 år har vi egne opptaksrutiner for å sikre at nettstudier er det beste alternativet for dem. Vi kommer blant annet til å be om en fysisk rådgivningssamtale med elev og foreldre/foresatte samt tilsendt dokumentasjon på tidligere skolegang.
Før kursstart må du ha fullført grunnskole.
Yrkesfaglig fordypning
I løpet av kursperioden må man opparbeide og bestå 168 timer yrkesfaglig fordypning (YFF).
Det er elevens ansvar å skaffe seg praksisplass, men vi bidrar med nødvendig informasjon til følgebrev og til praksissteder. Vår faglærer følger opp gjennom praksisperioden. Det er fylkeskommunen som godkjenner YFF. Gyldig politiattest er påkrevd for å kunne starte i praksis/utføre tjeneste innen helse- og omsorgstjenesten. Vi veileder i forbindelse med søknaden.
Om man videre velger fagbrevsforløpet for å enten bli barne- og ungdomsarbeider eller helsefagarbeider, må man fullføre lærlingperioden. Lærlingplass skal man søke om i løpet av vg2-forløpet. Man har selv ansvar for å finne lærlingplass.
Før du begynner som lærling må du ha bestått alle felles- og programfag på vg1 og vg2 yrkesfag samt totalt 421 timer yrkesfaglig fordypning (YFF) på vg1 og vg2.
Om man velger å gå videre til vg3 og søke om autorisasjon som helsepersonell deretter, er det anbefalt å skaffe seg praksisplass på et relevant arbeidssted. Praksisen vil bidra til forberedelse til tverrfaglig praktisk eksamen på vg3.
Privatisteksamen
Dette er et privatistforløp. Hver privatist har selv ansvar for å melde seg opp til eksamen. Vi er behjelpelige med informasjon om selve påmeldingen.
Privatister fullfører følgende eksamener:
- Naturfag vg1 (muntlig-praktisk)
- Helsefremmende arbeid (skriftlig)
- Kommunikasjon og samhandling (skriftlig)
- Yrkesliv i helse- og oppvekstfag (skrftlig)
- Tverrfaglig eksamen (muntlig-praktisk)
- Engelsk vg1 (Obs: både muntlig og skriftlig)
- Matematikk 1P-Y (1T) (skriftlig)
Fagkoder:
- HSF1006 Helsefremmende arbeid
- HSF1007 Kommunikasjon og samhandling
- HSF1008 Yrkesliv i helse- og oppvekstfag
- HSF1009 Tverrfaglig eksamen, helse- og oppvekstfag
- MAT1117 Matematikk 1P-Y
- NAT1011 Naturfag
- ENG1007/ENG1008
- KRO1018 Kroppsøving
Akademiet tilbyr eksamensrettet undervisning frem mot eksamen. Privatisteksamen arrangeres fylkeskommunen, og du må selv melde deg opp til privatisteksamen.
Lånekassen
Vi er godkjent av Lånekassen, slik at du kan søke lån til å betale skolepengene og lån og stipend til livsopphold mens du studerer hos oss.