Liten skole – trygt miljø
Eiel Gjerstad (19) og Maria Ali Taleb (18) er begge avgangselever i år, og kan straks skilte med 13 års fullført skolegang. De tre årene på Akademiet VGS Bergen ble avgjørende for elevene og veien videre etter skolegangen.
— Det var flere grunner til at jeg valgte Akademiet da jeg skulle søke videregående skole, forteller Maria, før hun fortsetter:
— Det var først og fremst min bror som anbefalte meg skolen fordi han hadde gått her selv, men for meg var det også viktig at det var en mindre skole med et komfortabelt og trygt miljø.
Eiel er enig. Da han var klar til å velge videregående skole ville han utforske privatskoler.
Da jeg kom i kontakt med Akademiet fikk jeg et veldig godt inntrykk, og det at skolen er såpass liten betydde mye for meg.
Med plass til alle
De to elevene har trivdes godt på Akademiet. Faktorer som et trygt skolemiljø, frihet under ansvar, engasjerte lærere og gode fasiliteter er ting de trekker frem som ekstra bra.
— Lærerne skiller seg godt ut her, kan man si. Første skoledag fikk jeg nesten kultursjokk. Et positivt kultursjokk, altså. Alle lærerne har unike personligheter og er utrolig engasjerte og flinke, sier Eiel, før han fortsetter:
— Alle lærerne er faglig sterke. De kan det de driver med. Jeg merker at lærerne på Akademiet virkelig brenner for jobben sin.
Maria nikker enig:
— Lærerne her er ærlige. Vi har friheten vi trenger til å klage, diskutere og stille spørsmål. De tar seg god tid til å forklare dersom du ikke forstår og om vi har et problem så kan vi alltid spørre dem om hjelp. Jeg føler virkelig de er der for oss.
Maria forteller videre at hun setter stor pris på det faglige nivået. I skolehverdagen opplever hun ikke noe skille mellom elever og hun forteller at alle elevene får de samme mulighetene.
Før Maria startet på Akademiet gruet hun seg litt til enkelte av realfagene, men på grunn av en inspirerende og motiverende lærer har dette nå blitt hennes favorittfag.
Kjemi og biologi har blitt mine favorittfag på grunn av læreren.
— Jeg var redd kjemi skulle være veldig vanskelig, og hvis du ikke har en god lærer blir det mye verre. Læreren vi har i kjemi gir seg ikke før du har forstått, og han bruker god tid på å forklare. Jeg forstår faget takket være han, forteller hun.
Et godt sosialt liv
Skolen har store og åpne sosiale soner hvor elevene kan sitte i en sofagruppe og prate, studere langs langbordet eller kanskje til og med spille et parti sjakk.
Begge elevene roser det sosiale livet på Akademiet.
De forteller begge om et aktivt og inkluderende studentmiljø hvor det på grunn av skolens antall elever er helt naturlig å finne venner på tvers av trinn.
Det er utrolig sosialt her. Ingen opplever å bli utestengt og alle inkluderer hverandre. Jeg har gått her i tre år og har bare positive ting å si om det sosiale miljøet. Klassene er blandet og alle føler seg trygge på å prate og delta i timene.
Maria drømmer om medisinstudiet, mens Eiel har sett på både medisin, nevrologi og psykologi. Før høyere utdanning venter skal de først gjennom en eksamensperiode som nå nærmer seg med stormskritt.
Det tar de derimot med knusende ro.
— Jeg tror det skal gå helt fint. Om man er flink til å ha disiplin gjennom skoleåret så trenger du ikke lære alt på nytt rett før eksamensperioden, forteller Eiel.
Til andre ungdomsskoleelever som skal starte videregående har Maria en helt klar oppfordring:
— Ikke vær redd for å prøve. Alle må starte et sted, og jeg synes Akademiet har vært et fint sted å starte.
Akademiet VGS Bergen
- Akademiet er leksefritt. Skoledagen blir delt opp i undervisningstid og studietid – begge deler med lærer aktivt til stede. På den måten kan elevene unngå lekser hjemme ved å utnytte studietiden godt.
- Skolen har mentorordning. Hver elev får en mentor som følger opp faglig og sosialt. Mentorene er genuint opptatt av at hver elev skal lykkes på skolen.
- Akademiet har elever fra hele Vestland fylke. Skolen har høyt fokus på at elevene skal bli kjent med hverandre og at alle skal ha noen å være med. Det er godt kjent blant elevene at skolen har et godt skolemiljø.
Den viktige elev-lærer relasjonen
Trond Schøyen Høgi er en av elevenes mange stolte lærere. I tillegg til å være lærer jobber han også som rådgiver på skolen.
Han underviser i både engelsk og spansk, og er lidenskapelig opptatt av jobben sin og at elevene skal lykkes. Trond er svært bereist og krydrer gjerne det faglige med selvopplevde historier fra sitt eget liv — til elevenes store begeistring.
— Det viktigste for meg er at elevene skal trives på skolen, og det opplever jeg at de gjør. Relasjonen jeg får med elevene gir meg utrolig mye positiv energi i hverdagen. Det er nemlig ingen sikker sak at en videregående lærer i et klasserom fullt av tenåringer, får positive relasjoner med elevene, sier han med et smil om munnen.
Trond er en karismatisk type, både i klesveien og i humøret. Han bruker mye kroppspråk når han forklarer og blir så engasjert at han innimellom må opp og gå. Med sin teaterbakgrunn kan han gjerne virke som en noe utradisjonell lærer.
Det aller beste med å være lærer er når du klarer å vekke interesse for noe.
— Det er det som gir meg kicket til å stå i det. Når du sitter med en elev og prøver og prøver, og de endelig får det til – den følelsen er uslåelig, forteller han før han fortsetter:
— Klarer du det i et rom med 30 stykker og trygge rammer så kan du leke litt med det. Da er det en fest å være på jobb!
I en tid hvor mye av elevenes sosialisering foregår bak en mobilskjerm kan mange lærere føle på at det er vanskelig å nå igjennom til elevene og inspirere til læring.
Du kan ikke konkurrere med tiktok-generasjonen. Du må engasjere dem!
En assortert elevgruppe
Den engasjerte læreren forteller at han tror at noe av Akademiets styrke er at ledelsen aksepterer et stort karaktergalleri på skolen. Dermed blander ikke rektor seg inn i metodikk, men stoler på lærerne fordi de ser at det fungerer.
— Det er veldig forskjellig fra kull til kull hva som fungerer. Vi er en liten, men dreven, skole. Vi har også en utrolig assortert elevgruppe og akkurat her har vi lang fartstid med å tilpasse og tilrettelegge, slår han fast.
For Trond er det viktig at alle elevene føler seg trygge og inkluderte. Han har høyt fokus på å møte alle elever med åpne armer og liker å slå av en prat, både om fag og om livet deres ellers.
— Første skoledag er det viktig for meg å møte elevene på riktig måte. I tillegg er jeg ofte med på åpne dager i forkant og lærer meg å kjenne både ansikt og navn. Jeg legger mye energi i å se elevene. I tillegg er jeg beryktet for kleine navneleker. De liker det nok, men de vil ikke vise det, ler han.
Som lærer har han høy tillit og er godt likt blant elevene.
— Elevene vet at jeg bryr meg om hva de produserer. Det er utrolig viktig for meg at de lykkes. Joda, det er jobben min, men jeg ønsker virkelig at de blir god til å sette ord på tanker og reflektere over ting. Da stiller man mer rustet til livet tenker jeg, sier han.
Å lære å lære
Akademiets filosofi er at de skal lære elevene å lære. Det gjør dem i stand til å styre sin egentid og gjør dem godt rustet for studier ved høyere utdanning.
I tillegg har Akademiet en mentorordning hvor lærere og elever har jevnlige samtaler. Elevene blir tett fulgt opp av sin mentor og hver mentor har ansvar for mindre elevgrupper.
— Her på Akademiet i Bergen har vi et unikt elev-lærer samarbeid og det gir utrolig gode relasjoner. Vi kan være mye tettere på, og nettopp derfor er det mange som velger oss, forteller han.
I det sjarmerende røde murbygget midt i hjertet av Bergen har de klasserom og mingleområder. Alt er lagt til rette for at elevene skal kunne ha et trygt og inspirerende skolemiljø.
Skolen legger til rette for at elevene enkelt kan finne skjermet område for eget arbeid, men også jobbe sammen om gruppeoppgaver. Akademiet ønsker at skolen skal være elevenes andre hjem.
— Vi har et fantastisk fellesareal der det er lagt opp til at elevene skal møtes på tvers av kull og grupper. Det gjør meg oppriktig stolt å se elevene sitte på tvers av grupper og jobbe, avslutter han.