Norskeksamen: Lærerens beste tips
Vi har snakket med Øyvind Rognerud, som er privatistlærer på Akademiet Privatistskole i Drammen, Oslo og Tønsberg.
Norsk er ett av de seks fagene som trengs for å oppnå generell studiekompetanse.
Han gir deg noen gode tips til både skriftlig og muntlig eksamen i norsk!
Sikter du mot stjernene? Gjør jobben!
Det viktigste er å gjøre grunnarbeidet skikkelig. Du skal både kunne skrive godt og ha god kunnskap om hele faget for å oppnå den høyeste karakteren på eksamen i norsk.
Read the fucking book!
– Men, når det derimot nærmer seg eksamen, så er mitt beste råd å legge fra seg lærebøkene og stole på seg selv, forteller læreren.
Da bearbeider du innholdet best, legger han til.
Glemte du helt bort å lese boka?
Da har han heldigvis en nødløsning på det også.
Jeg pleier å undervise elevene mine ved hjelp av et tredelt system.
– Det går ut på at man plukker tre hovedtemaer fra hvert område. Et område er for eksempel norrøn litteratur eller romantikken. Lag tre stikkord for hvert av disse tre hovedtemaene.
For eksempel:
Norrøn litteratur: eddadikt, skaldekvad og sagalitteratur.
– Tre klarer du å huske, det er overkommelig for de fleste. Fire kan bli for mye.
Gjør du dette, sikrer du en god grunnstruktur. Da får du en faglig tyngde som gjør at du kan klare å overbevise de fleste sensorer på en god måte, smiler han.
Gjør det gøy!
Norskfaget er digert. Men det er også utrolig spennende! Norsk på videregående handler om analyse og tolkning av språket både i et historisk perspektiv og dagens språksituasjon, men også kommunikasjon. Det er en grunn til at kurset på Akademiet går over et helt år – altså to semestre.
For å klare å holde læringsinteressen oppe underveis i faget, bør du bytte litt på hvilke læringsmetoder du bruker. Da unngår du at stoffet virker kjedelig – du holder det spennende, understreker Øyvind.
Så er det selvsagt smart å ha en god norsklærer ved roret, ler han.
Erfaringen min er at det nesten hvert eneste semester er elever som går fra stryk eller en lav karakter, til karakter seks i mine kurs. Sånt blir man rett og slett helt rørt av.
Han tipser om å bruke de ressursene man får servert av læreren underveis i faget.
– Du bør lese sekserbesvarelsene jeg legger ut på Canvas!
Lag flashcards, prøv deg på quiz, se videoressurser og bruk fagboka.
– Du bør øve på tankeevne, formuleringsevne og persepsjonsevne (det å ta inn eller legge merke til ting) i forkant av eksamen. Det gjør du ved å bruke biblioteket. Les bøker, gjerne etter egen interesse. Men les god litteratur!
Tre ulike eksamener
Når du tar norsk som privatist, må du gjennom både skriftlig og muntlig eksamen. Totalt er det tre eksamener:
- Skriftlig bokmål
- Skriftlig sidemål
- Muntlig eksamen
Mer om
Eksamenstips – skriftlig
1. Øve, herme, terpe – tidligere besvarelser
Det hjelper for de aller fleste å lese tidligere besvarelser på eksamensoppgaver. Da får man en forståelse av hvor «landet ligger» og vet hva som forventes for å oppnå den karakteren du ønsker.
Han understreker at norskfaget er litt som å lære seg å spille et instrument. Først må du herme etter de som virkelig kan det. Når du er blitt god på hermingen, så kan du begynne å ha det ordentlig gøy. Da blir du original. Sånn er det med skrivingen også.
Bruk muligheten til å levere tekster og få tilbakemeldinger underveis i privatistkurset. Se nøye gjennom tilbakemeldingene. Det er sånn man lærer!
Jeg vil si at man lærer bare gjennom å gjøre feil. Nesten! Man lærer litt av å gjøre det bra også, men mest av å gjøre feil. Husk å være stolt av feilene du gjør.
2. Vær beredt og tidsnok
Husk å møte opp i god tid den dagen du skal gjennomføre eksamen.
– Det er så kjipt å få høye skuldre allerede fra begynnelsen. Få litt ro og tenk deg godt om før du velger oppgave. Ha med deg nok mat og drikke.
3. Vær lur med god mappestruktur
Et viktig tips er å organisere datamaskinen din i forkant av eksamen. Lag et mappesystem der du har relevante notater og tekster i strukturerte mapper.
– Å bruke tid på å lete gjennom store dokumenter under eksamen er svært ineffektivt.
Lag en mappe som heter norsk, med undermapper med de ulike områdene i faget.
Et skikkelig godt tips – spesielt til deg som skal ta eksamen i nynorsk, er å laste ned ordbok i forkant:
– Ordbokene.no har laget en nedlastbar versjon som er god. Den krasjer heller ikke like lett som hovedlista.
4. Velg med hjertet
På skriftlig eksamen får du gjerne velge mellom flere ulike oppgaver.
Når du skal velge tekst på eksamen er det viktig å velge med hjertet. Velg det som virkelig treffer deg. Da er det lettere å skrive godt.
5. «Search and destroy»
Bruk «search and destroy»-metoden før innlevering på nynorskeksamen. Da bruker du søkefeltet i Word-dokumentet ditt for å fjerne alle «dustefeilene», sier han.
Typiske «dustefeil» er ifølge Øyvind ord som eksempelvis «Jeg, en, ett og ikke». Slike konsekvente og åpenbare feil blir slått hardt ned på av sensoren.
Det kan også være lurt å trene på en del begreper som gjør at du kommer deg på et høyt nivå.
– For eksempel kan du lage deg en liste over bindeord, så slipper du bruke det samme bindeordet gjennomgående i teksten.
Hvordan foregår skriftlig eksamen?
Norsk skriftlig eksamen varer i fem timer og består av to ulike deler.
Den første delen er en kortsvaroppgave.
Du får beskjed om hvor mange ord kortsvarsoppgaven bør være på. Ofte er det snakk om maks 250 ord. Du får utlevert et vedlegg som oppgaveteksten ofte baserer seg på.
Eksamensoppgaver i norsk skriftlig
Eksempel på oppgaver i kortsvarsdelen på norsk skriftlig eksamen
- Gjør greie for det du mener er formålet med den sammensatte teksten, og forklar hvordan etos og patos er brukt.
- Les teksten vedlagt og svar på disse seks spørsmålene.
- Hva mener du er tema i teksten vedlagt? Forklar noen av virkemidlene i teksten.
Den andre delen er langsvarsoppgave, hvor du skal velge én av oppgavene.
Eksempler på oppgaver i langsvarsdelen på norsk skriftlig eksamen
- Gjør rede for hva de to tekstene sier om å bry seg om andre. Reflekter over hvordan vi som enkeltmennesker kan bry oss om andre, og hvilke saker det er viktig å engasjere seg i.
- De vedlagte tekstene handler på ulike måter om språk, makt og avmakt. Skriv en resonnerende tekst der du reflekterer over sammenhenger mellom språk, makt og avmakt. Bruk eksempler fra minst tre av tekstvedleggene.
- Gjør rede for hovedsynet i teksten, og forklar hvordan ulike retoriske appellformer brukes for å overbevise leseren. Vurder i hvilke situasjoner det er riktig å inngå kompromiss. Bruk egne eksempler, og begrunn svaret ditt.
- Tolk novellen. I tolkningen skal du legge mest vekt på fortellermåten og på å karakterisere hovedpersonen i teksten. Tittelen på novellen er «Følelser som ikke heter noe». Hvordan forstår du denne tittelen?
- Sammenlign form og innhold i de vedlagte tekstene, og reflekter over hvordan tekstene framstiller forholdet mellom menneske og natur.
- Skriv en kreativ tekst der du utforsker og reflekterer over innholdet i de vedlagte tekstene. Bruk eksempler fra vedleggene når du skriver.
Norsk muntlig eksamen
Hvordan foregår muntlig eksamen?
På muntlig eksamen i norsk skal du redegjøre for et bestemt tema fra pensum.
24 timer før du skal opp til eksamen, trekker du oppgaven. Da får du tema eller problemstilling med tilhørende kompetansemål som du skal kunne vise kompetanse innenfor på eksamensdagen.
Karakteren på eksamen får du med en gang du er ferdig.
Tips for muntlig eksamen i norsk
1. Intellektuelt overskudd
Det åpenbare tipset er å ha lest seg gjennom litteraturen og være beredt på pensum, forteller Øyvind.
– Du bør også forsøke å fri hodet fra andre bekymringer denne dagen, slik at du klarer å fokusere på det du vil formidle.
Sensorer er drevne på å avsløre om eleven har mer å by på, eller om det snart går tomt i «verktøykassa». Har du sovet godt og er faglig forberedt, er det enklere å vise god kompetanse i faget. Trekk linjer mellom tidsperioder og kjente norske forfattere, det er fint med litt «namedropping» (så lenge du vet hva du snakker om).
2. Nervøs? Si det!
Det er bedre å være åpen og ærlig om situasjonen. Sensoren ønsker ikke å ødelegge for deg og vil at du skal gjøre det bra på eksamen.
Husk å snakke rolig og ta noen dype åndedrag før du begynner på presentasjonen din.
Et smart tips er å ta med et glass vann inn i rommet. La deg selv få tid til å tenke ved å drikke litt vann – det er en naturlig tenkepause.
Et annet godt tips er å trene fysisk.
– Det beste du kan gjøre er å ha en lett treningsøkt på dagen før du skal ha eksamen. Da øker blodgjennomstrømmingen i cortex (hodet) og effektiviteten øker.
3. Øv på situasjonen
Samle sammen familien, venner eller andre til en prøveeksamen. Si at «nå skal jeg snakke om hvordan engelsk har påvirket det norske språket i 20 minutter og dere skal høre på».
Sørg for at de sitter komfortabelt og har noe godt å drikke. Da kan du fokusere på deg selv uten å bekymre deg for dem, avslutter Øyvind.