Sensors beste tips: Realfagseksamen
På Akademiet er vi stolte av å ha mange flinke lærere som hjelper deg på veien mot eksamen. Vi har snakket med én av dem: Lars Gjendem Lillebakk, som underviser i naturfag, biologi 1, biologi 2, kjemi 1 og kjemi 2 på Akademiet Privatistskole Trondheim.
Alle er litt nervøse før eksamen. Har du øvd på pensum og det å kjenne og takle dine egne følelser, så kommer det til å gå kjempebra på eksamen.
Eksamenstips fra sensor Lars
1. Gjør deg kjent med rammene for eksamen
Det er fylkeskommunene som arrangerer eksamen, så gjør deg kjent med hvordan eksamen er organisert i det fylket du skal ta eksamen i. Normalt har man 45 minutter forberedelse og 45 minutter eksaminasjon, men dette kan variere fra fylke til fylke.
Meld deg opp til eksamen
2. Øv på eksamensformen
I muntlig-praktiske eksamener blir du testet muntlig. Det hjelper lite å kunne skrive velformulerte og presise setninger hvis du ikke får sagt det muntlig. Øv derfor på å prate faget ditt!
Når det er sagt: Å arbeide skriftlig er viktig i læringsprosessen, men også som forberedelse til skriftlig eksamen i kjemi 2, biologi 2 og fysikk 2.
3. Øv på de viktigste temaene
På eksamen skal kandidatene få mulighet til å vise kompetanse i så store deler av faget som mulig. Man rekker ikke å gå gjennom alt på 45 minutter. Derfor er det lurt å øve ekstra mye på de temaene som ofte dukker opp på eksamen.
Tar du kurs hos oss i Akademiet, får du god trening i disse temaene.
4. Øv på eksamenssituasjonen
Uansett hvor godt forberedt du er til eksamen, så kommer du til å kjenne på noen kroppslige reaksjoner i forbindelse med eksamen.
Noen snakker ekstra fort, noen snakker ekstra sakte, skjelver, hakker tenner, blir svett og klam – osv. Dette kommer du til å kjenne på uansett, men har du øvd på å kjenne og takle dine egne følelser, så kommer det til å gå kjempebra på eksamen. Hos oss i Akademiet legger vi godt til rette for muntlig trening i undervisningen. I tillegg er en meget nyttig prøveeksamen med faglærer inkludert i kurset.
5. Sensor er din venn – ikke fiende!
På eksamen vil det være to sensorer du aldri har møtt før. Den ene fører samtalen og stiller spørsmål, mens den andre har hovedansvaret for dokumentasjon og vurdering. Sensor skal hjelpe deg med å få vist og uttrykt din kompetanse. Får du vanskelige spørsmål, så er det ofte et positivt tegn for å sjekke om du ligger an til høy måloppnåelse. Sensor prøver ikke å sette deg fast eller grille deg. Sensor er din venn – ikke fiende!
Sensor er din venn – ikke fiende!
Hvordan foregår eksamen?
Realfagseksamen i naturfag, biologi, kjemi og fysikker muntlig-praktisk.
Stort sett er det 45 minutter forberedelse og 45 minutter eksaminasjon.
Hvilke realfag kan man ta som privatist?
På akademiet.no tilbyr vi et stort utvalg realfag og pakker med flere fag i én pakke.
Realfag
- Naturfag 1 og 2
- Biologi 1 og 2
- Kjemi 1 og 2
- Fysikk 1 og 2
Mattefag
- Matematikk 1P
- Matematikk 2P
- Matematikk 1PY
- Matematikk 2PY
- Matematikk 1T
- Matematikk R1
- Matematikk R2
- Matematikk S1
- Matematikk S2
Matematikkpakker
- Matematikk 1P og 2P
- Matematikk 1PY og 2PY
- Matematikk 1T+R1
- Matematikk R1 og R2
- Matematikk S1+S2
- Forkurs matematikk