Elever har på labfrakker og ser på kolber i realfag på akademiet vgs fredrikstad
Akademiet VGS Fredrikstad

Velg realfag på Akademiet Fredrikstad

Akademiet vgs Fredrikstad tilbyr fordypning i realfag for deg som starter i VG1 høsten 2025. Vi ser at dette er fag stadig flere elever vil ha, og i tett samarbeid med Høgskolen i Østfold tilbyr vi en realfagslinje med høy kvalitet.

Søk skoleplass

Samarbeider om ny realfagslinje

Høgskolen i Østfold og Akademiet vgs Fredrikstad inngår en 3-årig samarbeidsavtale. Sammen skal de to naboene lage et unikt realfagstilbud som blir en vinn-vinn-situasjon for skolene.

Høsten 2025 vil Akademiet Fredrikstads elever ha sine første skoletimer på realfagslinjen. Før den tid skal de to skolene legge en plan for faglig utvikling, kommunikasjon og praktisk gjennomføring. Blir samarbeidet en suksess er veien kort fra å være ambisiøs elev til å bli en dyktig student.

Dette tror vi blir et enestående tilbud for elevene våre. At vi har fått med oss Høgskolen i Østfold på laget vil gi høy kvalitet på fagtilbudet på realfagslinjen.

Vil gi et løft

Faglig sett er det Institutt for ingeniørfag som er Akademiets nye samarbeidspartner. Instituttleder Tore Gimse tror avtalen vil skape en vinn-vinn-situasjon.

– Vi tror at et godt samarbeid vil gi et løft for begge parter. Vi kan bidra til Akademiets elever får en god og relevant opplevelse av realfagene, og at de blir kjent med oss som institusjon. Kanskje fatter de interesse for våre studietilbud også, sier Gimse. Prodekan for utdanning, Mette Mo Jakobsen, sier seg helt enig.

– Vi ønsker blant annet å få økt interesse for ingeniørfagene våre, og et langsiktig samarbeid med Akademiet tror vi vil være positivt. Blir man glad i realfag åpner det seg veldig mange muligheter på høyskolen, sier Mo Jakobsen.

Lærere fra Akademiet og Høgskolen østfold

Hygge og nytte

Avtalen innebærer blant annet at Akademiets elever får tilgang til høyskolens laboratorium til forsøk i kjemi og fysikk, og at det vil bli workshops og faglig samarbeid med studenter og lærerkrefter ved høyskolen gjennom skoleåret. For særlig motiverte elever kan det bli mulighet for forsering av fag på videregående – noe som åpner for at man kan følge kurs ved høyskolen mens man fortsatt går på Akademiet. At videregåendeelevene kan
besøke campus og benytte kantine, bibliotek og fellesarealer er også en del av avtalen.

– Vi er gode naboer, og det er allerede en fysisk bro som forbinder bygningene vi er i. At vi samarbeider til elevenes beste gir mening. Når vi nå skal lage en ny realfagslinje så gjør vi det skikkelig, og på høgskolen er det mye kompetanse, sier Bye.

Skolene vil også samarbeide om utadrettet kommunikasjon. Målet er å spille hverandre gode, få ut nyttig og relevant informasjon til nye søkere, og i samarbeidet skape en arena for læringsglede , motivasjon og mestring som kan appellere til ambisiøse elever og studenter.

Programfag for realfag kan være:

  • Biologi
  • Fysikk
  • Geofag
  • Informasjonsteknologi
  • Kjemi
  • Matematikk for realfag
  • Matematikk for samfunnsfag
  • Teknologi og forskningslære

Fysikk

Fysikk handler om å forstå den fysiske verden, fra de minste partiklene til hele universet. Faget gir elevene innsikt i hvordan verden er bygget opp, muligheter til å se sammenhenger i naturlige fenomener og verktøy til å forutsi utfall av fysiske prosesser. 

Kjemi

Kjemi handler om stoffers og materialers oppbygning, egenskaper og reaksjoner. Faget skal gi elevene grunnlag for å kunne forstå vår fysiske verden og innsikt i hvordan kompetanse i kjemi bidrar til endringer i samfunnet. Kjemi skal gi innsikt i hvordan naturvitenskapelig kompetanse og utforskende arbeid.

Matematikk

Matematikk R gir elevene mulighet til å utvikle et presist språk for kritisk tenkning, evne til problemløsing og matematisk forståelse. Matematikk R handler om å tilegne seg og forstå matematiske verktøy og om å anvende verktøyene i utforsking og analyse.

Realfag

På realfagslinjen møter spennende fag du ikke har hatt tidligere. Felles for dem er at de er viktige brikker for å løse dagens og fremtidens problemer. Klimautfordringene som vi mennesker står overfor, må forstås og løses ved tverrfaglig bruk av realfagene. Vi kan ikke skape innovasjon og utvikling uten realfagene.

Realfag passer for deg som er glad i å arbeide med krevende teoretiske fag. Med fordypning i realfag vil du oppnå det som kalles spesiell studiekompetanse. Det gir deg grunnlaget du trenger for å søke ulike studier ved høyskoler og universiteter med realfagskrav innen ingeniørfag, medisin, arkitektur, naturvitenskap eller teknologiske fag.

Mange høyere utdannelsesløp krever at du har realfag fra videregående. Tannlegestudiet, legestudiet, arkitektur og ingeniørstudier er eksempler på studier som krever realfag fra videregående. Også lærerstudiet har matematikk-krav og innen økonomi anbefales det også å ha et godt grunnlag i matematikk. Realfag er integrert i alle deler av samfunnet og nesten uansett hva man skal jobbe med, vil en bakgrunn innen realfag komme godt med. Matematikk er et interessant fag i seg selv, men det er også det viktigste verktøyet vi har i alle andre realfag.

Med studiespesialisering med realfag vil du få spesiell studie- kompetanse. Det gir deg grunnlaget du trenger for å søke ulike studier ved høyskoler og universiteter, og velge videre studier innen for eksempel, medisin, naturvitenskaplige eller teknologiske fag.

Slik legges fagene opp

VG1

Det første året på vg1 utgjør fellesfagene 30 timer per uke. Norsk 4 timer, matematikk (praktisk eller teoretisk) 5 timer, engelsk 5 timer, naturfag 5 timer, fremmedspråk 4 timer, samfunnsfag 3 timer, geografi 2 timer, kroppsøving 2 timer.

VG2 OG VG3

På vg2 og vg3 velger du fordypning i programområde for realfag. Fellesfagene blir da redusert til 15 timer per uke og programfagene i realfag utgjør de resterende 15 timene per uke. Programfagene er på 5 timer, dette innebærer at det er 3 programfag på vg2 og vg3.

Hvis et av programfagene overlapper med et av fellesfagene vil du ha programfaget fremfor fellesfaget, og får dermed flere programfag. Minst to av programfagene må være innen det valgte fagområdet, da du må ha riktig mengde fag i godkjent kombinasjon for å få vitnemål.

Kontakt Akademiet VGS Fredrikstad