Et utvekslingsår kan være den mest spennende opplevelsen i livet ditt, men for å få det til, må du planlegge litt på forhånd. Denne guiden gir deg alle stegene du trenger for å komme i gang, fra valg av land og program, til søknad og forberedelser før avreise.
1. Velg rett utvekslingsprogram for deg
Først må du finne ut av hvilken type utveksling som passer best for deg. Det finnes flere ulike programmer du kan velge mellom, avhengig av hva du ønsker å oppleve. For eksempel:
- Skoleutveksling: Du går på skole i et annet land, enten i et semester eller over ett helt år. Dette er den mest populære formen for utveksling, og gir deg sjansen til å lære et nytt språk og oppleve en annen skolehverdag. Akademiet Utveksling tilbyr denne typen utveksling for vg2-elever til seks destinasjoner over hele verden!
- Arbeidsutveksling: Du jobber i et annet land for å få praktisk erfaring og lære mer om arbeidslivet der.
- Frivillig arbeid/Volontørprogram: Du jobber frivillig med et prosjekt, for eksempel med dyr, miljø eller barn i et annet land.
2. Velg destinasjon
Når du har valgt program, er neste steg å bestemme seg for hvilket land du vil til. Det finnes mange spennende alternativer! Her er noen ting du bør tenke på:
- Språk: Hvis du ønsker å lære et språk, er det lurt å velge et land hvor språket snakkes. For eksempel, hvis du vil lære engelsk, kan du dra til England, USA, New Zealand eller Australia, hvis du vil lære spansk – dra til Spania.
- Kultur og interesser: Er du interessert i mat, kunst, sport eller natur? Velg et land som gir deg muligheten til å utforske det du liker best.
- Studieretning: Vi hjelper deg med å velge destinasjon etter studieretningen din, slik at du får fagkombinasjonen du er ute etter.
- Praktiske ting: Husk å tenke på hvor langt borte landet er, hvor mye det koster å bo der, og hva du kan forvente deg når det gjelder klima og levekostnader.
Vil du reise på utveksling i vg2? Opplev et verdifullt og lærerikt skoleår i utlandet med god oppfølging under oppholdet. Alle videregående elever i Norge er velkomne til å søke hos oss.



3. Søknadsprosess
Nå er det på tide å begynne å søke! Søknadsprosessen kan være litt ulik avhengig av programmet, men her er noen av trinnene:
- Interesseskjema: Første steget vil være å sende et uforpliktende interesseskjema, slik at utvekslingsorganisasjonen har nok informasjon til å kontakte deg om din interesse for utveksling.
- Samtale: Mange utvekslingsorganisasjoner holder et intervju for å bli kjent med deg og finne ut om du er klar for å dra på utveksling. Akademiet Utveksling inviterer elev og minst én foresatt til en gratis og uforpliktende digital samtale for å bli bedre kjent. Samtalen er der for at vi skal veilede rundt hvilken destinasjon som passer best og det gir mulighet for elev og foresatt til å stille så mange spørsmål som de ønsker.
- Tilbud: Om alt er på plass, og du når kravene for utveksling, vil du motta et tilbud om plass for utveksling.
- Dokumenter og andre krav: Du må sende inn en rekke dokumenter underveis, som karakterutskrifter og helsebevis. Dokumenter avhenger veldig av destinasjon. Det kan også stilles krav til visum og språktester.
Vær tidlig ute med søknaden, fordi prosessen kan ta tid!
4. Forberedelser før avreise
Når søknaden er godkjent, er det på tide å begynne å forberede deg på eventyret som venter:
- Visum og reisedokumenter: Hvis du skal til et land utenfor Schengen, må du søke om visum. Husk å sjekke at passet ditt er gyldig!
- Helse og vaksiner: Noen land krever at du har vaksiner før du reiser. Sjekk hvilke vaksiner du trenger og sørg for at du har helseforsikring for oppholdet ditt.
- Lær om kulturen: Les om landet du skal til! Lær om matvaner, skikker og hvordan folk pleier å oppføre seg der.
- Pakking: Begynn å pakke tidlig. Husk å ta med klær som passer for klimaet, samt noen personlige ting som gjør deg trygg og glad.
Akademiet Utveksling hjelper deg med forberedelsene og du vil få god informasjon om dette i forkant av avreise.



5. Ankomst og tilpasning
Når du kommer til ditt nye land, kan det føles litt skummelt å starte litt på nytt. Her er noen tips for å tilpasse seg:
- Vær åpen: Det er helt normalt å føle seg litt usikker i starten. Vær åpen for nye opplevelser og vær tålmodig med deg selv.
- Bruk nettverket i utlandet: Vertsfamilien og skolekontakten din er der for å hjelpe deg! Hvis du er usikker på noe, er det viktig å spørre dem om råd. God kommunikasjon er nøkkelen til et fint utvekslingsår!
- Bli kjent med folk: Prøv å få kontakt med andre utvekslingsstudenter og lokale, så du får et større nettverk og flere venner.
- Minimer kontakten med de hjemme: Man skal selvsagt kunne ringe hjem, men det anbefales at man særlig i starten av oppholdet minimerer kontakten med de hjemme. Avtal et spesifikt tidspunkt i uken for når man skal ta en oppdatering med de hjemme, og bruk resten av tiden til å holde deg aktiv og bygge nye relasjoner.
6. Nyt opplevelsen
Et utvekslingsår er en sjelden og fantastisk mulighet til å lære nye ting, gjøre nye vennskap og oppleve en helt ny verden. Husk å ha det gøy, vær modig og ta på deg nye utfordringer. Det er din sjanse til å vokse og lære – så nyt hvert øyeblikk!