Skole og The Voice
En gjeng barneskoleelever løper mot Adele, som er lett å kjenne igjen grunnet den karakteristiske hestehalen.
– Kan vi få en selfie? roper de i kor.
Det er knapt en uke siden Adele Erichsen (37) røk ut av sangkonkurransen The Voice, som ruller over skjermen i disse dager.
– Det er fortsatt surrealistisk at folk vet hvem jeg er, sier hun og kaster sekken over skulderen etter noen knips med mobilen.
Det siste året har hun ikke bare vært å se på TV-skjermen. Hun har også tatt opp fag som privatist på Akademiet i Oslo.
– Jeg er utdannet frisør uten generell studiekompetanse, men har hele livet kjent på at jeg ønsker å gjøre noe mer.
I dag er den fremtidige drømmen en kombinasjon mellom musikkfaget, psykisk helse og rus. Takket være Akademiet er drømmen hun snakker om nærmere enn noen gang.
Kunnskap gir trygghet
– Det er aldri for sent, og Akademiet er for mange en snarvei til ny jobb, videre studier eller høyere lønn, sier Therese Lervik. Hun jobber som regionsleder Østland.
– Akademiet har bredden, og vi har fag og studieveier for absolutt alle. I tillegg er alle fag og fagprøver lett å kombinere med andre ting, som familie, jobb eller andre studier.
Eller The Voice.
Om få uker avlegger Adele den siste eksamen slik at hun får generell studiekompetanse – en gang for alle. Det gjør at hun kan ta bachelor i musikk når tiden er inne.
Adele har sammen med en rådgiver fra Akademiet satt opp en såkalt 23/5-pakke, som gir generell studiekompetanse med kun seks fag. Dette gjelder hvis du er 23 år eller eldre og har minst fem års arbeidspraksis.
– Uansett hva som skjer nå, har jeg utdanningen min, og det føles trygt og godt, sier hun.
Hyller klasserommet
Adele har tidligere vært åpen om sin vanskelige fortid. Rus og alkoholmisbruk har i mange år preget både hverdagen og skolegangen.
– Jeg har alltid hatt styggen på ryggen som har sagt at jeg ikke får til noe, særlig på skolen. Det å kunne stå med papiret i hånden i dag og si at jeg har bestått med glans, gjør at jeg føler meg som en ny person.
– Jeg tror mange trenger å forstå hvor flinke de er. Med riktige lærere er mye gjort.
Adele innrømmer at det har vært skummelt å møte skolebenken igjen i voksen alder.
– Jeg var aldri i tvil når jeg skulle velge studieform. For meg har det vært ekstremt viktig å få gode rutiner i hverdagen, derfor har klasserommet på mange måter vært redningen min. Det å få møte likesinnede, dele interesser og få nye vennskap i voksen alder har betydd mye. Jeg synes det er utelukkende positivt med mangfoldet Akademiet representerer, både når det kommer til alder, kultur og interessefelt, sier studenten, og fortsetter:
– Akademiet og lærerne har gitt meg en følelse av at jeg kan bli det jeg vil. Sammen har vi lagt opp et løp som passer meg og min hverdag, sier hun og hinter til litt av et løp hun selv har hatt som privatist.
– Klarer det du vil
– Den samme dagen jeg hadde muntlig eksamen i historie, skulle jeg også møte dommer Josef Wolda-Mariam for første gang. Jeg skulle hilse på duellpartneren min, velge sang og fremføre på scenen i tillegg.
Adele er en god historieforteller, og plutselig føles det ut som vi alle står der med henne under selve eksamen.
– Jeg var livredd på vei inn, men presterte tydeligvis da jeg gikk ut med toppkarakter! Jeg var i sjokk … To minutter etterpå hoppet jeg i en taxi til Telenor Arena og sang for full hals på scenen. Selvtilliten jeg fikk ved å stå på eksamen, tok jeg med meg på scenen. Jeg unner virkelig alle den mestringsfølelsen, sier hun.
– Det finnes flere måter å gå skole på. Det handler om å finne riktig tidspunkt. Når du finner det, klarer du det du vil.
Dette er Akademiet
- Privatistundervisning for deg som vil ta fag fra videregående eller mangler generell studiekompetanse.
-
Undervisning i klasserom, live på nett eller som nettstudier.
-
Eksamensrettede kurs med engasjerte lærere.
-
Gjennomarbeidet pedagogisk opplegg.
-
Karaktergaranti! Det vil si – bedre karakter eller kurset på nytt.
Et skreddersydd løp
– Lærerne på Akademiet har erfaring med å jobbe på vår måte kontra på en vanlig videregående skole. Med det mener jeg å komprimere studiehverdagen samt å jobbe strategisk opp mot eksamen, sier regionsleder Therese.
– Hvordan velger man riktig studie?
– Det viktigste er å ta kontakt med en rådgiver, slik at dere kan skreddersy et løp som passer den enkelte. Det som er så fint er at man også kan kombinere pakker. Vil du ta noen fag i klasserom og andre digitalt, løser vi det, forklarer Therese.
Hun legger også til at man ikke skal undervurdere studentmiljøet på skolen og hvor god kontakt man får med medelever. I tillegg får man en unik mulighet til å møte lærerne hver dag.
– Det som er sårbart med det tradisjonelle klasserommet er at det er fort gjort å gå glipp av kunnskap hvis man er borte i en periode av ulike årsaker. Hos oss har man alltid mulighet til å ta igjen det tapte. Du har full fleksibilitet, enten om du velger undervisningsmetode Klasserom Full Flex, nettstudier eller live-undervisning, sier Therese.
– Et trygt skolemiljø
– Drømmen min er å komme inn på biologistudiet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, som ligger i Ås. Ved hjelp av Akademiet kan drømmen nå gå i oppfyllelse.
Kristina Smedal (22) er akkurat ferdig med andre skift for dagen. Ved siden av å ta opp fag som privatist på Akademiet, jobber hun i klesbutikk og er tilkallingsvikar på en skole. Resten av dagen skal gå med til pensum. Snart er det eksamen.
På videregående tok Kristina helse- og oppvekstfag uten lærlingtiden. Hun fokuserte heller på å få studiekompetanse, men manglet realfagene. Nå tar hun biologi og matte som privatist over to semester på Akademiet i Trondheim.
– Jeg ble rett og slett så inspirert av faget at jeg bestemte meg for å studere videre. Nå ser jeg for meg en fremtid som biolog med mye forskning, både inne på labben, men også på felt.
Kristina er også inspirert av sin egen mor, som er biolog. Det var hun som tipset om studentbyen Trondheim og videre skolegang i Ås.
– Jeg kom over Akademiet ved en tilfeldighet. Jeg hadde hørt mye bra om det, men valgte først å ta opp fag på to ulike skoler. Da jeg fant ut at man kunne ta flere fag samtidig uten at de krasjet, hoppet jeg over til Akademiet. Nå er dagene mine mer oversiktlige.
Kristina forteller at hun kun har en hel dag i uken per fag med undervisning. Resten legger hun opp selv.
Akademiet er en litt mindre skole enn hva jeg er vant til. Det gjør at man får lettere kontakt med både medstudenter og lærerne. Det er litt hjemmekoselig, om det er lov å si.
Studenten legger til at hun synes det er lav terskel for å spørre lærerne om gode råd, selv om hun kun er en dag på skolen i uken. Hun har kontakt over nett i tillegg og får tett oppfølgning.
– Det er et veldig trygt skolemiljø med god beliggenhet, sier Kristina.