Business på Akademiet VGS Fredrikstad
Liker du å forstå deg på folk og vil lære mer om mekanismene i store selskaper?
Da er business noe for deg!
Vår populære businesslinje gir deg innsikt og muligheter. Sammen med næringslivsaktører som Værste AS og Høgskolen i Østfold ruster vi elevene for fremtiden.
På business skal vi utforske, oppleve og prøve å forstå hva som skal til for å få til noe. Og det skal du få være med på!
Dette er business
Fagutvalg
- Markedsføring
- Ledelse
- Sosiologi
- Sosialantropologi
Sammen med lokalt og nasjonalt næringsliv vil du som elev få fersk bransjeerfaring, løse reelle casebaserte prosjekter og produsere praktiske oppgaver som det å markedsføre og bruke analyseverktøy og teknologi til å løse et problem.
Dette vil gi deg en kjempefordel senere i livet og gjøre deg godt rustet til dagens arbeidsmarked.
Nettverk, caser og næringsliv
Akademiet VGS Fredrikstad ligger perfekt plassert for et slikt tilbud. Skolen holder til på Værste i Fredrikstads flotteste og nyeste bygg, omringet av en verdifull og spennende næringslivsklynge. Her er det med andre ord lokale og nasjonale bedrifter med lang erfaring, og gründerbedrifter med rakettprestasjoner i umiddelbar nærhet. I tillegg ser de virkelig frem til å kunne dele sin erfaring og kunnskap med business-elevene våre, i tillegg til å høre Akademiet-elevens brilliante og nyskapende ideer.
På business-linja til Akademiet VGS Fredrikstad får du prøve ut prosjekter rett ut i næringslivet.
I stedet for å sitte stille på et klasserom og lære om teoretiske caser, skal du faktisk ut til ekte bedrifter og hjelpe dem med å løse reelle utfordringer. Det vil gi deg verdifull praktisk erfaring og du vil virkelig få testet teorien du lærer i praksis.
I tillegg vil du kunne bygge nettverk med byens beste entreprenører, ledere og andre folk i næringslivet – og det vil være helt gull for deg etter at du er ferdig med utdanningen og er på utkikk etter ny jobb!
Erfarne business-lærere
Lærerne på Akademiet VGS Fredrikstad hadde lyst til å lage noe som ikke finnes fra før, et nytt tilbud til elevene i Fredrikstad.
– Vi har lang erfaring med å drive med mediefag. Derfor har vi, basert på samtaler og innspill med elevene, etablert nyheten business:
– Vi skal ut og snakke med de som har lykkes i næringslivet. Du vil lære å forstå hva som kreves for å skape noe eget. Uansett om det er gründer eller ei du har lyst til å bli når du blir stor, så vil du få med deg noe nyttig og verdifullt som du har god bruk senere i livet.
Are Bye
Fredrikstad-patriot som elsker film, sport, bil og båt. Lagt opp som amerikansk fotballspiller, men har fortsatt overdreven dro på egne ferdigheter. Gleder seg til balldagen hele året. Tidligere journalist i Aftenposten som underviser i mediefag, entreprenørskap og markedsføring.
Aya El-Helou
Innholdsprodusent som brenner for levende og humoristisk innhold. Driver et byrå og podcasten "Bindestrek", som omhandler temaer som er tabubelagte i kulturer med utenlands opprinnelse. Elsker true crime og konspirasjonsteorier, og gleder seg til å bli kjent med alle de flotte elevene på Akademiet VGS Fredrikstad.
Elev roser businesslinja
– Jeg har planer om å starte for meg selv etter videregående. At jeg kan få kunnskap og praktisk erfaring gjennom businesslinja på skolen er viktig for meg, sier Oliver Ludvigsen.
Hvaler-gutten har hatt programpakken bestående av entreprenørskap og bedriftsutvikling, markedsføring og ledelse og sosiologi og sosialantropologi – også kalt business.
– Det er tre fag som passer veldig fint sammen. Skal man drive en bedrift må man forstå seg på mange ting, og det menneskelige perspektivet er veldig viktig i business. At vi også kan starte vår egen elevbedrift i vg3 er noe jeg ser frem tid, sier Ludvigsen.
Delbekk lærer bort
Med Høgskolen vegg i vegg, og næringslivskjempen Værste som god nabo, er samarbeid og synergieffekt et klart mål.
– Jeg synes Akademiet er innovative. Dette er en spennende linje som ligger mitt hjerte nær. Vi i Værste bidrar gjerne til at elevene får lære mer om praktisk business, og våre case kan gjerne benyttes inn i faget, sier Trond Delbekk.
Direktøren i Værste AS har selv vært med som foredrags- holder i klasserommet.
– Kan jeg lære bort noe så gjør jeg det gjerne. Å høre at elevene er så engasjerte er moro, og jeg tror jeg hadde likt en slik linje godt selv da jeg var på denne alderen, sier Delbekk.
Virkelighetsnær praksis
At næringslivet bidrar er viktig for å skape relevante opplevelser for elevene, og et godt samarbeid med høgskolen er også en prioritet.
– At Høgskolen, Værste og Akademiet samarbeider gir mening. Det er hele kjeden fra videregående til høyere studier og næringsliv. Vi vil det samme – nemlig å få til innovasjon i en tid der bærekraft, grønt skifte og utvikling står i sentrum. Da må vi få frem folk som skaper noe, tenker selv, og finner gode løsninger, sier dr Frode Ramstad Johansen.
Han er programansvarlig for Innovasjon og prosjektledelse, og studenter og lærere der tar med seg Akademietelever når prosjektet Sustainathon går av stabelen. Der er naturrestaurering er tema, og tverrfaglig prosjektarbeid står sentralt.
Tverrfaglig samarbeid
Are Bye er fagansvarlig for businesslinjen, og han underviser i entreprenørskap og bedriftsutvikling.
– Dette er en fremoverlent satsning der vi er opptatt av relevans for elevene. Vi skal ut i den virkelige verden, besøke bedrifter, jobbe med ekte caser, og få besøk av interessante gjester fra lokalt og nasjonalt næringsliv, sier Bye.
Businesslærer Aya El-Helou har selv fersk bransjeerfaring innen kommunikasjon, markedsføring og entreprenørskap.
– Her skal man få tips, råd, innsikt og praktiske verktøy som man vil få nytte av. Dette blir levende fag der elevene kan være med å forme sin egen skolehverdag, sier El-Helou.
Målet med businesslinja er å gi elevene matnyttig erfaring og kunnskap om de vil bli ledere og gründere, men det skal også gi kompetanse som er nyttig for å delta i samfunnet som arbeidstaker og medmenneske.