Studiespesialisering
Studiespesialisering ved Akademiet Videregående Skole er utdanningsprogrammet som holder alle muligheter åpne ved videre utdanning.
Med generell studiekompetanse har du en inngangsbillett til svært mange studier ved universiteter og høgskoler.
Ikke helt sikker på hva du vil bli?
Svært mange opplever å være usikker på hva de vil bli når de begynner på videregående skole. Ved å velge studiespesialisering velger du et utdanningsprogram som ikke legger noen begrensninger for dine fremtidige valg, og du kan senere velge å studere videre innen det fagområdet du ønsker. Noen av landets mest populære utdanningsinstitusjoner som NTNU i Trondheim, NHH i Bergen og alle landets universiteter er bare noen av stedene du kan velge å studere videre på etter du har fullført videregående på Akademiet Videregående Skole.
Hvem passer studiespesialisering for?
Ønsker du å studere ved høgskole eller universitet etter videregående? Studiespesialisering er den naturlige veien til generell studiekompetanse, og det gir et bredt faglig grunnlag for videre studier. Velger du studiespesialisering bør du være glad i å arbeide med teoretiske fag. Det er også et pluss om du liker å samarbeide, skrive og regne, og har interesse i kultur og samfunn. Da vil studiespesialisering være et godt valg for deg.
På Akademiet er vi opptatte av å finne den ekte interessen for læring og ikke bare pugge for å oppnå en høy karakter. Man kan tilpasse sin egen skolehverdag og dette gir muligheter for å jobbe mer med det man synes er vanskelig, eller det man synes er interessant.
Hva kan du bli etter studiespesialisering?
Med generell studiekompetanse har du muligheten til å studere de aller fleste studieretninger etter VGS. Dersom du allerede har bestemt deg for hva du vil bli, anbefaler vi å sjekke hvilke fagkombinasjoner som kreves før du velger programområde og -fag.
Slik vil fagene legges opp:
Vg1 med studiespesialisering
Velger du studiespesialisering, består det første året på VG1 av fellesfag som utgjør 30 timer per uke. Norsk 4 timer, matematikk (praktisk eller teoretisk) 5 timer, engelsk 5 timer, naturfag 5 timer, fremmedspråk (nivå 1 eller nivå 2) 4 timer, samfunnsfag 3 timer, geografi 2 timer, kroppsøving 2 timer.
Vg2 og vg3 med studiespesialisering
På vg2 og vg3 velger du fordypning i programområde for realfag eller samfunnsfag, språk og økonomi. Fellesfagene blir da redusert til 15 timer per uke og programfagene utgjør de resterende 15 timene per uke. Programfagene er på 5 timer, dette innebærer at det er 3 programfag på vg2 og vg3.
Hvis et av programfagene overlapper med et av fellesfagene vil du ha programfaget fremfor fellesfaget, og får dermed flere programfag. Minst to av programfagene må være innen det valgte fagområdet, da du må ha riktig mengde fag i godkjent kombinasjon for å få vitnemål.
Valg av programfag
Ved Akademiet Videregående Skole tilbys et bredt utvalg av programfag. Programfagene ved de ulike skolene kan variere noe. Utdanningsprogrammet gir det bredeste grunnlaget for videre studier ved høyskoler og universiteter. Alt etter hvilket programområde og hvilke programfag du velger, vil du kunne oppnå generell eller spesiell studiekompetanse. Har du spesielle fremtidsdrømmer, bør du sjekke nøye hvilke fagkombinasjoner som kreves før du gjør dine valg av programområde og fag.
Utdanningsprogramkode: ST
Utdanningsprogrammet tilbys ved følgende skolesteder:
Velg ditt fokusområde
De to mest vanlige retningene innen studiespesialisering, er realfag og språk, samfunnsfag og økonomi.
Mentor og studietid
Mentor hjelper deg med å jobbe selvstendig og disiplinert, og veileder deg gjennom videregående.
Macbook
Som elev på Akademiet får du en Macbook* som arbeidsverktøy. Den får du beholde etter tre år hos oss.