Tre grupper er med videre i Holbergprisen
Elever fra Akademiet VGS Sandvika og Norges Realfagsgymnas Sandvika har arbeidet intenst med forskningsprosjektet sitt – og nå er tre av elevgruppene videre i finalen i Holbergprisen. Gjennom tre grundige analyser av middelalderens tekster har elevene utforsket dannelsesbegrepet – og sett på hvordan det kan sammenlignes med dagens virkelighet.
– Det har vært en omfattende prosess, men også utrolig lærerikt, forteller en av elevene.
Akademisk arbeid i praksis
I alt har 11 grupper levert inn forskningsrapporter på rundt 15 sider hver. Gjennom grundig veiledning fra forskerkontakt Elise Kleivane og norsklærer Vesna Midttun, har elevene jobbet med teori, metode og hypoteser før de har analysert kildematerialet.
Tilbakemeldingene vi har fått underveis har hjulpet oss utrolig mye med å utvikle tekstene våre.
Et av de viktigste elementene i arbeidet har vært forståelsen av gamle tekster. Elevene har lest en middelaldertekst på 40-talls nynorsk – en krevende øvelse, men med støtte fra lærer og forskningskontakt klarte de å tolke og analysere den.
Tre unike tilnærminger til dannelse
De tre elevgruppene som er med videre i konkurransen, har valgt tre nokså ulike tilnærminger:
✅ Reisen mot dannelse: En gruppe elever har sett på hvordan ungdomsårene (13-16 år), spesielt i idretten, speiler ridderens Parcivals utvikling. De trekker paralleller mellom hans kamp for å finne den hellige gral og ungdommers indre motivasjon til å lykkes.

✅ Ikke dø: En annen gruppe sammenligner den middelalderske forestillingen om gralen som nøkkelen til evig liv med dagens helseentusiaster – særlig Brian Johnson og hans ekstreme livsstilsregime. Kan moderne helseideal være vår tids versjon av den hellige gral?

✅ En ridders oppdragelse: Den tredje gruppen har undersøkt hvordan ulike oppdragelsesstiler påvirker menneskers utvikling. De har analysert Parcivals reise, helt spesifikt hva som gjorde at han ikke nådde gralen på første forsøk, og sammenlignet den med moderne forskning på oppdragelse. De har i prosessen skapt en ny oppdragelsesstil, basert på karaktertrekkene til Parcivals mor i legenden.

Læring for livet
Gjennom prosjektet har elevene ikke bare utviklet forskningsferdigheter, men også fått en solid innføring i akademisk skriving.
Dette er utrolig nyttig med tanke på universitetet. Vi har lært så mye om å skrive oppgaver, tenke prosessorientert, ha disiplin og ikke minst utholdenhet.
8. mai kunngjøres vinnerne i en direktesendt livestream – og spenningen er stor. Uansett utfallet er én ting sikkert: Akademietelevene har bevist at de mestrer forskningsarbeid på høyt nivå!
Lykke til i finalen!