Ungdomsbedrift gir et pusterom fra all teorien og byr på masse viktig kunnskap, mener Andrine Eek fra vg3. Hun synes det er helt strålende at elevene i påbyggsklassen ved Akademiet Ypsilon nå får sin egen businesslinje på veien mot vitnemål.
Fra neste skoleår skal nemlig påbyggsklassen ved skolen jobbe med ungdomsbedrift som metode, noe som innebærer mye tverrfaglig samarbeid.
– For eksempel skal en god del av norskfaget bakes inn i arbeidet med bedriftene, forteller norsklærer Stine Vorren. Hun gleder seg stort til en mer praktisk tilnærming til norskfaget, som for mange elever kan være litt utfordrende med hele ti timer på planen hver uke.
Målet er å skape mer engasjement for faget ved at kunnskapen oppleves som mer relevant, sier Stine. Som også kan fortelle at livsmestring skal inn i skolehverdagen for fullt.
– Alt fra å søke om lån i banken til hvordan håndtere livets opp- og nedturer skal vi innom.
Andrine og Hermann i vg3 har begge erfaring med ungdomsbedrift fra programfaget «entreprenørskap og bedriftsutvikling» i vg2. Andrine var daglig leder i «Retie UB» som lagde hårstrikker av tekstiler som ble til overs hos Fretex, mens Hermann var markedssjef i «Filmradar UB», som utviklet en app for å gi oppdatert informasjon om film. Begge er skjønt enige om at «entrep» er et litt annerledes fag som gjør skoledagen både morsom og lærerik.
– Når vi skal prøve å komme på gode forretningsideer og bygge opp en bedrift, jobber vi kreativt og trener mye på samarbeid, forteller Andrine. Kunnskapen elevene tar med seg videre oppleves som nyttig og relevant. -Jeg fikk faktisk tilbud om jobb på grunn av ungdomsbedriften jeg var med i, forteller Andrine. Hun vant prisen «beste selger» i skolemesterskapet.
– Dette var det kjekt å kunne opplyse om da jeg søkte jobb i butikk, sier hun. Og legger til at hun har tatt med seg mye av kunnskapen hun fikk gjennom ungdomsbedriften videre. For eksempel hvordan man skriver jobbsøknad og CV eller hvordan man skaper et godt samarbeidsklima. Hermann er en glad gutt, men synes at skole for det meste er litt kjedelig. – Men ungdomsbedrift var gøy, smiler han. Det aller beste var at vi kunne bestemme det meste i bedriften selv.
Nå er Stine og resten av lærerne spente på hvordan første året på Påbygg Business blir. Vi har veldig stor tro på at Påbygg Business vil bidra til en inspirerende skolehverdag både for elever og lærere. Målet er at elevene på Påbygg Business skal glede seg til å komme på skolen hver eneste dag!
Akademiet tar mål av seg å være Norges beste og mest fremtidsrettede skole. Vi ser hver enkelt elev, bygger på tillit og ønsker at skolen skal være elevens andre hjem.